12345 (12 głosów, średnia: 5,00 z 5)

Fasolki piosenki dla dzieci 

Fasolki – dziecięcy zespół wokalno-taneczny z Warszawy, który powstał dla potrzeb Telewizji Polskiej w 1983 r., a działa i nagrywa do dzisiaj. Ich twórczość cieszy się dużą popularnością. Występowali regularnie w programach dziecięcych, takich jak: Fasola, Tik-Tak, Ciuchcia, teleferiach, Jedyneczka i Budzik.

Do najbardziej znanych piosenek zespołu należą Myj zęby, Mydło lubi zabawę, Domowa piosenka, Czuję głód, Zabiorę brata, A ja rosnę, Kropelka złotych marzeń, Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki i inne.

W ich repertuarze znajdują się utwory pisane przez: Ewę Chotomską, Andrzeja M. Grabowskiego, Krzysztofa Marca, Jarosława Kukulskiego, Adama Skorupkę, Wandę Chotomską, Teresę Niewiarowską i innych.

Z „Fasolek” wywodzi się kilkoro aktorów i piosenkarzy młodego pokolenia, m.in. Joanna Jabłczyńska, Monika Mrozowska, Aneta Zając, Grzegorz Hardej, Robert Gołaszewski, Sebastian Cybulski, Arkadiusz Niezgoda, Jacek Wolszczak, Hanna Górecka.

Zespół „Fasolki” działa nadal – funkcjonuje przy Młodzieżowym Domu Kultury przy ul. Łazienkowskiej w Warszawie.

W 2013 roku zespół obchodził 30-lecie istnienia w teatrze Komedia w Warszawie, pod honorowym patronatem małżonki prezydenta Bronisława Komorowskiego – Anny Komorowskiej.

Dyskografia

2015 – Fasolkowe zwierzaki
2014 – Fasolkowa gwiazdka
2014 – Pan Tik-Tak naprawdę i na niby
2014 – Pan Tik-Tak przez cały ro(c)k. Volume 3
2014 – Piosenki z nowego plecaka Pana Tik-Taka. Volume 2
2014 – Piosenki Pana Tik Taka
2014 – Piosenki pana Tik-Taka vol. 1
2013 – 30 przebojów na 30-lecie
2010 – Dzień Dzieciaka – 20 nowych piosenek Fasolek – dodatek do czasopisma „Mam Dziecko” – premiera maj 2010
2008 – Budzik z Fasolkami
2008 – Nie ma jak Fasolki – 25 lat
2006 – Pioseneczki Jedyneczki 3
2006 – Po co jest zima? (wznowienie rozszerzone)
2006 – Przeboje Pana Tik-Taka cz. 2
2005 – Przeboje Pana Tik-Taka cz. 1
1998 – Fasolki – Po co jest zima?
1992 – Fasolki – Tik-Tak przez cały rok
1991 – Kolędy Tik-Taka
1991 – Piosenki z plecaka Tik-Taka (wznowienie na CD)
1989 – Tik-Tak naprawdę i na niby
1988 – Piosenki z plecaka Tik-Taka
1988 – Fasola 2 – przeboje z telewizyjnego teatrzyku piosenki dla dzieci
1988 – Fasola 1 – przeboje z telewizyjnego teatrzyku piosenki dla dzieci
1987 – Piosenki Pana Tik-Taka

Źródło:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Fasolki

Wszystkie Piosenki dla dzieci

Facebook